Tuesday, 12 June 2012

DENTIST oh DENTIST !

Halowww :O
Assalamualaikummm for muslimin n muslimat....
ni update merapu namanya..hihi.okeh..berbalik pada tajuk ( dngan skemanya =,=' ) , on 11th june baru2 ni,sit ada pegi klinik nak cabut gigi..klinik swasta...apa tak nye, dah merana sakit gigi since form 5 lg ni..taon spm pulak tuh.dan semua orang tau,sakit gigi ialah sakit kedua yang tersakitttt slepas sakit melahirkan baby..tambah sedappp bila yang sakit tuu kat gigi paling besar lam mulut! errr..hang it on a second.nak bg intro sikit pasal gigi..(ho laaaah..macam nak wat esei bm je aku nih kan)
Dalam mulut kita ada 4 jenis gigi.


a. gigi seri (gigi arnab) - gigi ni la yang tolong kita gigit orang jahat bilaa ada kecemasan cam ragut / rompak.....tp actually berfungsi untuk potong atau kerat makanan.ada 1 akar shja..gigi arnab paling penting bagi sit sebab kalau xda gigi ni,rongakkk la..ouchhh.KELAWOK tau.errrr

b. gigi taring - gigi ni biasanya tajam,tapi xlaa setajam taring harimau..tajam ala kadar je.kan?kan?ada 1 akar jugak..xpecayaa?cabut n lhat sndiri...so,gigi ni functioning untuk koyakkan makanan kita.xpon koyakkan kain bila xde gunting.easy je guna alat smulajadi ni.hihi.

c. gigi geraham kecik - gigi ni ada 2 akar.kita guna untuk ngunyah ngunyah la..nyummnyumm~

d. gigi geraham - gigi ni laa yang paling banyak akar.3akar.bnyak tu keh..kita guna untuk kunyah2 n lumat2 kan makanan...

Masalah aku kat gigi geraham paling hujung sebelah kanan bdan kita.!isk..gigi ni pecah sampai ke akarnya.arghh.bole plak aku tahan smpai 1 taon lebih kan.hebat plak rase..kehkehkehh...tp,suffering from toothache is veryyyyy painful.mesti readers pon ada pengalaman yg sama..from now on,banyak dh kerja2 pembaikkan taraf kesihatan gigi i..gsokk gigi koho kerekkkk (makin kerap) smpai lebih bnyak dr solat 5waktu! (kuat hiperbola,nawok saboh!)
heheee...

baby ni sama cam sit haaaa..sakit gigi gerahaaaam.ototototoott
gambar hiasan :)

Lupa nak cakap yg ni,doktor gigi ritu jahat beb!errrr..bkn nk kbo,tp hakikat..sempat dia marah kat sit yg tengah kesakitan akibat drug injection (biusbiusbius) tp, bius ke tak bius pon,tetap sakit gilaaaa time kena cabuttt.ya Rabb..hnya Allah yg tahu betapa sengsaranya kena cabut gigi woooo..kena cabut tu mmang 1 2 saat je.tapi si dentist cabut macam nak tarik nyawa.grrrr.
BTW laa...bersyukur sangat satu virus lam saraf aku dah di'removed ka,..alhamdulillah..sedar diri dah sikit,sekarang dah nak jaga gigi sunggoh2 supaya xpecah or dlindungi dr cavity.GUNALAH COLGATE :3

kbabai...peace be upon to u peeps.


2 comments:

  1. As-Salam. Sakit gigi memang perit, lagi2 kalau kena kat gerahammm ..perghh ... nak tumbuh pun sakit, nak cabut lagilah sakit. La ni dah hilang 2 gigi gerahama ..adehhh...

    www.hasrulhassan.com

    ReplyDelete
  2. ohnoo....dua2 gigi geraham dh xda?nk makan xbestmana le nanti tu...? :'(
    jga gigi baek2 la ye hasrul..hihi.kita sama a.k.a seri.kui3...chill!

    ReplyDelete